1. Name Surname

: Selen AKBULUT

2. Date of Birth

: 18.06.1992

3. Title

: Öğr. Gör. Dr.

Contact Information

: selen.akbulut@uskudar.edu.tr

4. Educational Background

Degree Department University Year
BSc Gıda Mühendisliği Süleyman Demirel Üniversitesi 2014
MSc Gıda Mühendisliği Süleyman Demirel Üniversitesi 2017
PhD Gıda Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi 2024

5. Academic Titles

Degree Department University Year

6. Supervised Theses

7. Publications

7.1. Papers published in internationally refereed journals (Scopus Indexed)

  1. Akbulut S., Akman P. K., Tornuk F., Yetim H., Microplastic Release from Single-Use Plastic Beverage Cups, Foods, (2024), 13(10), 1564, .

7.3. Assertions presented in international scientific congresses and published in the proceedings

  1. Akbulut1 S., 2 , Akman2 P. K., Tornuk2 F., Yetim3* H., Determination of Microplastic Release from Disposable Plastic Cups to Beverages, 3rd. International Food Chemistry Congress, (29.02.2024), Antalya-Türkiye
  2. Kıngır Z. B., Akçay-Akbulut S., EFFECT of ANTIBIOTICS on FOOD COMPONENTS and FOOD-ANTIBIOTIC INTERACTIONS, 2nd International Food Chemistry Congress (www.gidakimyasikongresi.org), (16.03.2023), Antalya-Türkiye
  3. Kıngır Z. B., Akbulut S., EFFECT of ANTIBIOTICS on FOOD COMPONENTS and FOOD-ANTIBIOTIC INTERACTIONS, 2nd International Food Chemistry Congress (www.gidakimyasikongresi.org), (16.03.2023), Antalya-Türkiye
  4. AKbulut S., Törnür F., Yetim H., Maden Sularında Olası Mikroplastik Kirliliği, II. Uluslararası Maden Suyu Kongresi, (17.11.2022), İstanbul
  5. AKÇAY S., Korkut A., Gıda Güvenliği Kapsamında Patojenlerin Belirlenmesinde Biyosensörlerin Önemi, 1. Uluslararası Sürdürülebilir Tarım ve Teknoloji Kongresi (INCSAT), (01.04.2019),
  6. AKÇAY S., Korkut A., Bağırsak Mikrobiyotası Üzerine Polifenollerin Etkisi, 1. Uluslararası Sürdürülebilir Tarım ve Teknoloji Kongresi (INCSAT), (01.04.2019),

7.4. International books or chapters

7.5. Papers published in national peer-reviewed journals

  1. AKBULUT S., KULEAŞAN H., KONSERVE HİNDİ SOSİS ÜRETİMİNDE ISIL İŞLEM VE DEPOLAMA SÜRESİNİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ, GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, (2022), GIDA(2022)(47 (2)), 157-168, .
  2. AKÇAY S., TÖRNÜK F., YETİM H., Mikroplastikler: Gıdalarda Bulunuşu ve Sağlık Üzerine Etkileri, European Journal of Science and Technology, (2020), (20), 530-538, .

7.6. Assertions presented in national scientific congresses and published in the proceedings

  1. Akbulut S., Törnük F., Yetim H., GIDALARA AMBALAJ MALZEMELERİNDEN OLASI MİKROPLASTİK GEÇİŞİ, 14.Gıda Kongresi, (19.10.2022), Online
  2. AKÇAY S., YAVUZ D., Gıda Zehirlenmelerinde Adli Deliller - Forensic Evidence in Food Inflammation, 6.Gıda Güvenliği Kongresi, (03.04.2018),

7.7. Other publications

Books published by national publishers

Book chapters published by national publishers

8. Projects

  1. AKÇAY S., TÜBİTAK Öğrenci Projesi, Mineralli Sularda Olası Mikroplastik Varlığının Belirlenmesi, (Head), (Expire date :22.03.2025),

9. Administrative Duties

  1. Program Başkanlığı / Head of Program - Gıda Teknolojisi (2024-Continues)
  2. Öğrenci Danışmanlığı / Student Adviser - 151-200 Öğrenci Danışmanlığı (2024-Continues)
  3. Komisyon Üyesi / Member of Commission - Strateji Geliştirme Koordinatörlüğü Komisyonu (2023-Continues)
  4. Öğrenci Danışmanlığı / Student Adviser - 41-50 Öğrenci Danışmanlığı (2020-Continues)
  5. Komisyon Üyesi / Member of Commission - Eğitim Komisyonu (Enstitü / Fakülte / MYO) (2020-Continues)
  6. Öğrenci Kulübü Danışmanlığı / Head of Student Club - Gıda Kulubü (2023-Continues)

10. Scientific Memberships

11. Awards

12. Coourses recently given

Academic Year Semester Course name Hours Number of Students
Theoretical Application
2023-2024 Spring Gıda Mikrobiyolojisi (Associate) - Group 4 2 2 148
Gıda Sağlığı Güvenliği ve Gıda Mevzuatı (Associate) - Group 4 2 0 140
Süt Ürünleri Teknolojisi (Associate) - Group 4 2 0 138
Organik Tarım ve Unlu Mamüller Teknolojisi (Associate) - Group 4 2 0 138
Fall Meslek Etiği (Associate) - Group 2 2 0 216
Temel Mikrobiyoloji (Associate) - Group 2 2 0 248
Gıda İşleme İlkeleri (Associate) - Group 4 3 0 142
Et Ürünleri Teknolojisi (Associate) - Group 4 2 0 142
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojileri (Associate) - Group 4 2 0 142

Created: 21.12.2024