1. Adı Soyadı

: HATİCE ÇOLAK

2. Doğum Tarihi

:

3. Unvanı

: Arş. Gör.

İletişim Bilgileri

: hatice.colak@uskudar.edu.tr

4. Öğrenim Durumu

Derece Alan Üniversite Yıl
Lisans Beslenme ve Diyetetik Ankara Üniversitesi 2017
Yüksek Lisans Beslenme ve Diyetetik Marmara Üniversitesi 2020
Doktora Beslenme ve Diyetetik Erciyes Üniversitesi 2025

5. Akademik Unvanlar

Derece Alan Üniversite Yıl

6. Yönetilen Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri

7. Yayınlar

7.1. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

  1. Colak H., Gillian N.F. Larik, Baak M. A. v., Canfora E. E., Effects of Isolated Single Fibers, Fiber Mixtures, and Fiber-Rich Whole Foods on Glucose Homeostasis in individuals with Overweight and Obesity: a systematic review and meta-analysis, Clinical Nutrition, (2025), (), , .
  2. Arslan M., Çevik E., Şahin K., Hatunoğlu H. N., Çolak H., Aytulu T., Evaluation of e-healthy diet literacy and food consumption in people who have or have not received nutrition counseling, Nutrition and Health, (2025), (), , .
  3. Colak H., Sarıyer E. T., Yüksel M., Polat İ. Ö., Çikler E., Öner N., Karakoyun B., Bee bread shows therapeutic and protective effects by alleviating inflammation, oxidative stress, and apoptosis on acetic acid-induced gastric ulcer in rats, Archives of Physiology and Biochemistry, (2025), (), 1-11, .
  4. Karakas E., Colak H., Gunes F. E., Karakoyun B., Determination of nutritional status and protein-energy wasting in patients with diabetic nephropathy, Nothern Clinics Of Istanbul, (2024), 11(6), 580-586, .
  5. Sarıyer E. T., Baş M., Çolak H., Yenal N. Ö., Demirel Ö. U., Yüksel M., Comparison of Dietary Supplementation with Krill Oil, Fish Oil, and Astaxanthin on an Experimental Ethanol-Induced Gastric Ulcer Model: A Biochemical and Histological Study, Nutrients, (2024), 16(20), 3426, .
  6. Colak H., Sariyer E. T., Nogay N. H., The effect of nutritional interventions reducing oxidative stress on behavioural and gastrointestinal problems in autism spectrum disorder, International Journal of Developmental Neuroscience, (2023), (), 1-30, .
  7. Arslan M., Ayhan N. Y., Sarıyer E. T., Çolak H., Çevik E., The Effect of Bigorexia Nervosa on Eating Attitudes and Physical Activity: A Study on University Students, International Journal of Clinical Practice, (2022), (), 11, .
  8. Arslan M., Ayhan N. Y., Çevik E., Sarıyer E. T., Çolak H., Effect of Emotion Regulation Difficulty on Eating Attitudes and Body Mass Index in University Students: A Cross-Sectional Study, Journal of Men's Health, (2022), 18(10), 199, .
  9. Arslan M., Ayhan N. Y., Çolak H., Sarıyer E. T., Çevik E., The Effect of Chronotype on Addictive Eating Behavior and BMI among University Students: A Cross-Sectional Study, Nutrients, (2022), 14(14), 1-11, .
  10. Çolak H., Güneş F. E., Alahdab Y. Ö., Karakoyun B., Investigation of Eating Habits in Patients with Functional Dyspepsia, Turkish Journal of Gastroenterology, (2022), (), 1-9, .
  11. ÇOLAK M., DOĞAN R., ERDENİZ E., KOZAN E. H., İLHAN M., ÇOLAK H., Attitude Towards COVID-19 Vaccine and Affecting Factors in Adults from Turkey, Journal of Basic and Clinical Health Sciences, (2022), 6(2), 205-215, .
  12. Çolak H., Erdeniz E., Sarıyer E. T., Çevik E., Yangın D., The relationship of caffeinated beverages with depressive symptoms and decision-making, Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, (2021), (), 1-10, .
  13. Özenoğlu A., Çevik E., Çolak H., Altıntaş T., Alakuş K., Changes in nutrition and lifestyle habits during the covid-19 pandemic in Turkey and the effects of healthy eating attitudes, Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, (2021), (), 1-16, .

7.2. Uluslararası diğer hakemli dergilerde yayınlanan makaleler

  1. DOĞAN R., GÜREŞ E. E., ÇIKIRIKÇI E. H. K., İLHAN M., ÇOLAK H., ÇOLAK M., Determination of COVID-19 Fear and Healthy Lifestyle Behaviors in Faculty of Health Sciences Students: A Cross-Sectional, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, (2023), 8(1), 7-14, .
  2. ARSLAN M., AYHAN N. Y., COLAK H., SARIYER E. T., CEVIK E., The Relationship of Adherence to the Mediterranean Diet, Dietary Inflammatory Index and Nutrient Intake in University Students: A Cross-Sectional Study, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, (2022), 8(2), 291-297, .
  3. KÜÇÜKCANKURTARAN S., ÇOLAK H., AKALIN S., ÇİÇEK B., SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENMENİN EKOLOJİK ETKİLERİ: COVID-19 PANDEMİSİ VE BESİN SİSTEMLERİ, ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK SPOR SAĞLIK VE TIP BİLİMLERİ DERGİSİ, (2022), 45(), 1-11, .
  4. YİLDİZ M. B., SARİKAYA S., TEMİRÇİN Ş., DENER B. G., KOCATÜRK R. R., Night Eating Syndrome and Sleep Quality among Turkish University Students in COVID‑19 Pandemic, The Journal of Neurobehavioral Sciences, (2021), 8(2), 135-141, .
  5. ÇOLAK H., Aktaç Ş., Ağırlık Yönetimine Yeni Bir Yaklaşım: Yeme Farkındalığı, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, (2019), 3(3), 212-222, .

7.3. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeding) basılan bildiriler

  1. Şahin K., Çolak H., Çevik E., Hatunoğlu H. N., Arslan M., Nutrition Knowledge And Sustainable Dietary Behaviors Among University Students, 4th International Symposium on Traditional Foods and Sustainable Nutrition, (02.10.2025), Online
  2. Çolak H., Sustainable diet, Application of sustainability solutions in engineering, (27.09.2023), Klaipeda - Litvanya
  3. Çolak H., Sarıyer E. T., Çevik E., THE RELATIONSHIP OF THE INFLAMMATORY POTENTIAL OF DIET WITH EATING ATTITUDES AND APPETITE, 2022 Annual Conference & Exhibition Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products, and Dietary Supplements, (02.10.2022), İstanbul- Türkiye
  4. Çolak H., Çevik E., Sarıyer E. T., Depresyon Tedavisinde Omega 3 Yağ Asitlerinin Yeri, 4.Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, (18.03.2022), İstanbul
  5. ÇEVİK E., ÇOLAK E. T. S. v. H., Toplu Beslenme ve İyilik Hali, 4. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, (18.03.2022), İstanbul
  6. Sarıyer E. T., Çolak H., Çevik E., Akdeniz Diyeti ve Sağlıkla İlişkili Yaşam Kalitesi, 4.Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, (17.03.2022), İstanbul-Türkiye
  7. Yangın D., Sarıyer E. T., Çevik E., Erdeniz E., Çolak H., Kafeinli İçeceklerin Depresif Belirtiler ve Karar Verme ile İlişkisi, International Congress of Health Research, (25.08.2021), Istanbul-Turkey
  8. İlhan M., Çolak H., Erdeniz E., Kozan E. H., Doğan R., Çolak M., DETERMINATION OF COVID-19 FEAR AND HEALTHY LIFESTYLE BEHAVIORS IN FACULTY OF HEALTH SCIENCES STUDENTS, INTERNATIONAL GEVHER NESIBE HEALTH SCIENCES CONFERENCE-VII, (17.04.2021), Kayseri- Türkiye
  9. Çolak H., Erdeniz E., Kozan E. H., Doğan R., Çolak M., İlhan M., Attitude Towards COVID-19 Vaccine and Affecting Factors in Adults from Turkey, 4th INTERNATIONAL HEALTH SCIENCE AND LIFE CONGRESS, (09.04.2021), Burdur - Türkiye
  10. Çolak H., Çevik E., Sarıyer E. T., Food Supplements in Migraine Prophylaxis, İnternational Congress on Biological and Health Sciences, (27.02.2021), Türkiye - Afyonkarahisar
  11. SARIYER E. T., ÇOLAK H., ÇEVİK E., Astaxanthin and Neuroprotective Effect, International Congress on Biological and Health Science, (27.02.2021), Afyonkarahisar-Türkiye
  12. Çevik E., Sarıyer E. T., Çolak H., Are Sustainable Nutrition Models Affordable?, İnternational Congress on Biological and Health Sciences, (27.02.2021), Türkiye - Afyonkarahisar
  13. Çolak M., Kozan E. H., Doğan R., Erdeniz E., İlhan M., Çolak H., COVID-19 PANDEMİSİNDE SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ, 2nd INTERNATIONAL CONGRESS OF MULTIDISCIPLINARY STUDIES IN MEDICAL SCIENCES, (13.02.2021), Ankara
  14. SARIYER E. T., ÇEVİK E., ÇOLAK H., COVID-19 AND PROBIOTICS, 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON COVID-19 STUDIES, (26.08.2020), PARİS,FRANSA (ONLİNE KATILIM)
  15. ÇOLAK H., SARIYER E. T., ÇEVİK E., OBEZİTE COVID-19 İÇİN BİR RİSK FAKTÖRÜ MÜDÜR?, 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON COVID-19 STUDIES, (26.08.2020), PARİS, FRANSA (ONLİNE KATILIM)
  16. ÇEVİK E., ÇOLAK H., SARIYER E. T., COVID-19 TEDAVİSİNDE D VİTAMİNİ SUPLEMENTASYONU, 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON COVID-19 STUDIES, (26.08.2020), PARİS, FRANSA (ONLİNE KATILIM)
  17. Özenoğlu A., Çevik E., Çolak H., Altıntaş T., COVID-19 PANDEMİSİNİN BESLENME TUTUM VE DAVRANIŞLARI İLE YAŞAM TARZI ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ, INTERNATIONAL CONFERENCE ON COVID-19 STUDIES, (21.06.2020), Ankara-Türkiye
  18. Özenoğlu A., Çevik E., Çolak H., Altıntaş T., COVID-19 PANDEMİSİNİN BESLENME TUTUM VE DAVRANIŞLARI İLE YAŞAM TARZI ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ, International Conference on Covid-19 Studies, (21.06.2020), Ankara - Türkiye
  19. Çolak H., Laçin B. K., Fonksiyonel Dispepsili Hastalarda Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi, Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi (ICHES-IDU 2020), (20.06.2020), Online - Türkiye
  20. Sarıyer E. T., Çevik E., Çolak H., Nekrozitan Enrerokolit ve probiyotikler - Necrotized enterocolitis and probiotics, 8. Uluslararası Fetal Hayattan Çocukluğa İlk 1000 Gün Anne-Çocuk Beslenme Kongresi, (18.03.2020), Ankara - Türkiye

7.4. Yazılan Uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler

  1. Çolak H., Gıda, Beslenme ve Gastronomi Yaklaşımıyla Geleneksel Fermente Gıdalar, Bölüm adı: Turşu: Beslenme ve Sağlık, (2025), ISBN: 978-625-386-254-1.
  2. Çolak H., Kanserin Beslenme Tedavisinde Nutrasötikler, (2022), ISBN: 978-625-7405-75-1.

7.5. Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler

  1. ÇAKAR A., KARABIYIK A., ERMURAT G., Tağluk S., ÇOLAK H., ŞAHİN K., ÇEVİK E., HATUNOĞLU H. N., ARSLAN M., Lavanta ve Acı Biber Yağı Kokularının Çiğneme Sayısı, İştah ve Glisemik Yanıta Etkisi, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (2025), (), , .
  2. Karahan T. Ö., Sarıyer E. T., Arslan E., Çevik E., Çolak H., Effects of chronotype on Mediterranean diet adherence and appetite status in young adults, Frontiers in Life Sciences and Related Technologies, (2025), (), , .
  3. ÇALIŞKAN L., ÇOLAK H., KARAKOYUN B., Gestasyonel Diyabetli Gebelerde Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve İlişkili Faktörler: Bir Kamu Hastanesi Örneği, Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, (2025), (), , .
  4. Altinok E., Aydin E., Koval S., Şener B., Özbilgin A. İ., Özcan Ö. Ö., Çolak H., Sariyer E. T., Çevik E., Karahan M., Investigation of Nutrition Status In Patients Irritable Bowel Syndrome, Journal of Health Services and Education, (2021), 4(2), 53-59, .
  5. ALTINOK E., AYDIN E., KOVAL S., ÖZBİLGİN A. İ., ŞENER B., ÖZCAN Ö. Ö., ÇOLAK H., SARIYER E. T., ÇEVİK E., KARAHAN M., İrritabl Bağırsak Sendromu Olan Hastalarda Beslenme Durumunun İncelenmesi, Journal of Health Services and Education, (2020), (), 53-59, .
  6. ÖZGÜL A. A., BOZAT C., SEZİŞ M., BADUR Y., ÖZCAN Ö. Ö., SARIYER E. T., ÇEVİK E., ÇOLAK H., KARAHAN M., Determination of Knowledge Level and Consumption Status of Individuals in Working Life about Probiotic Foods, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (2020), 1(12), 365-378, .

7.6. Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan bildiri kitabında basılan bildiriler

  1. Sarıyer E. T., Yıldırım G., Çolak H., Çevik E., Helicobacter Pylori Enfeksiyonu Tedavisinde Astaksantin, Gastronomi, Beslenme ve Gıda Teknolojileri Ulusal Sempozyumu, (02.09.2021), Türkiye-Mersin
  2. Çevik E., Çolak H., Sarıyer E. T., Yıldırım G., Akıllı Paketleme Sistemlerinin Sürdürülebilirlik Üzerindeki Rolü, Gastronomi, Beslenme ve Gıda Teknolojileri Ulusal Sempozyumu, (02.09.2021), Mersin-Türkiye
  3. Çolak H., Çevik E., Yıldırım G., Sarıyer E. T., Sürdürülebilir Beslenmede Meyve ve Sebzenin Yeri, Gastronomi, Beslenme ve Gıda Teknolojileri Ulusal Sempozyumu, (02.09.2021), Mersin-Türkiye

7.7. Diğer Yayınlar

Ulusal yayınevi tarafından basılmış kitap

Ulusal yayınevi tarafından basılmış kitap bölümü

  1. Çolak H., Bitkisel Proteinler: Beslenme ve Sağlık, (2024), ISBN: 978-625-6448-94-0.
  2. Sarıyer E. T., Çolak H., Temel Beslenme İlkeleri ve Laboratuvar Uygulamaları: Sebzeler ve Meyveler, (2023), ISBN: 978-625-7405-47-8.

8. Projeler

  1. Öner D. Ö. Ü. N., ÇOLAK H., BAP projesi, Deneysel Ülser Modelinde Arı Ekmeği Takviyesinin Potansiyel Koruyucu ve Tedavi Edici Etkilerinin Araştırılması, (Araştırmacı), (Tamamlanma Tarihi :09.05.2025),

9. İdari Görevler

  1. Koordinatör Yardımcısı / Deputy Coordinator - Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü - THE Impact Rankings Etiket Sorumlusu (2024-Devam Ediyor)
  2. Laboratuvar - Laboratuvar Sorumlusu (2020-Devam Ediyor)
  3. Ü.Ü. Basılı ve Çevrimiçi Süreli Yayın Editör Yardımcılığı (Co-editor) - Ulusal Yayınevi Tarafından Basılan Süreli Yayında Editör Yardımcılığı (2025-Devam Ediyor)
  4. Komisyon Üyesi / Member of Commission - Eğitim Komisyonu (Enstitü / Fakülte / MYO) (2024-Devam Ediyor)
  5. Çalışma Grubu Üyelikleri / Research Group Membership - Sağlık Bilimlerinde Güncel Yaklaşımlar (2021-Devam Ediyor)
  6. Çalışma Grubu Üyelikleri / Research Group Membership - Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Grubu (2021-Devam Ediyor)
  7. Çalışma Grubu Üyelikleri / Research Group Membership - Multidisipliner Sağlık Araştırmaları Çalışma Grubu (2020-Devam Ediyor)

10.Bilimsel Kuruluşlara Üyelikleri

11.Ödüller

12. Son iki yılda verdiği lisans ve lisansüstü düzeyindeki dersler

Akademik Yıl Dönem Dersin Adı Haftalık Saati Öğrenci Sayısı
Teorik Uygulama
2024-2025 Bahar Hastalıklarda Diyet Tedavisi ve Uygulamaları II (Lisans) - 1 Grup 3 2 82
Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II (Lisans) - 1 Grup 3 2 84
Beslenme Biyokimyası II (Lisans) - 1 Grup 2 0 76
Fonksiyonel Besinler ve Besin Destekleri (Lisans) - 1 Grup 2 0 77
Güz Mesleki Oryantasyon (Lisans) - 1 Grup 2 0 57
Beslenme Biyokimyası I (Lisans) - 1 Grup 0 2 80
Demografik Yapı ve Sağlık (Lisans) - 1 Grup 2 0 80

Oluşturulma Tarihi: 05.12.2025